Imaginează-ți că ești un cântăreț de rock. Ai și tu un mare nume care te-a inspirat mereu. Nu ai apucat să mergi niciodată la concertele lui, era prea departe, tu erai timid, doar i-ai ascultat mereu albumele, atât de mult, încât știi unele melodii pe de rost. Le asculți pe repeat. Într-o bună zi, te sună impresarul și-ți spune că vei cânta în deschiderea concertului care va avea loc chiar la tine în oraș, unde nu sperai ca geniul pe care îl admiri din tot sufletul să ajungă vreodată. Darămite să te mai și invite pe tine, mă auzi? chiar pe tine, să cânți și tu.

Ei bine, cântărețul din povestea de mai sus sunt eu și starul e Jo Nesbø. Sigur că ar putea fi puțin adevărată povestea, Jo Nesbø chiar cântă într-o formație rock din Norvegia, care se numește Di Derre, dar eu nu. Adică eu nu cânt, nu de alta, dar țin la oamenii din jurul meu. În ultimul timp am îndrăznit să cânt la karaoke, într-un cerc de prieteni foarte apropiați, de fapt nu era tocmai karaoke, se mai auzea și vocea originală. Am spus o mare vorbă cândva: eu DOAR nu cânt. Dacă ajută la ceva, pictez.

De emoție am făcut așa o introducere de lungă. Pentru că Jo Nesbø este pentru mine cea mai importantă figură în literatura de gen contemporană și-l admir enorm.

Scrie mult și scrie foarte bine. Te apuci de un roman și nu-l lași din mână până la sfârșit. I-am citit romanele din seria Harry Hole cum am apucat, fără ordine, mă prindeam de la unul la altul.

Ce e fascinant la Jo Nesbø este modul în care împletește descrierea atmosferei cu acțiunea alertă. Îți lasă timp să vezi cu ochii tăi cadrul, apoi introduce elementele care te fac să simți scena, după care vezi cum se precipită lucrurile și totul o ia razna. Fin analist al oamenilor și al motivației lor, te face să-i cunoști personajele, să te apropii de ele. Indiferent ce se întâmplă, înțelegi logica evenimentelor, indiferent cât de mare e surpriza. Pentru că asta face Jo Nesbø, te ține cu sufletul la gură, creează suspans, iar tu aplauzi la sfârșit.
Se spune despre el că a adus îmbunătățiri genului crime. Aici e o discuție mai lungă despre limitele romanului polițist, thriller, mystery, crime sau cum vrei să-l încadrezi. Și ce mai înseamnă un thriller în zilele noastre? În momentul în care literatura te face să plonjezi în lumea pe care o citești, te face să uiți de ceea ce e în jurul tău, te face să ”vezi” ce îți spune, să ”cunoști” alți oameni, să înțelegi ce-i mână în luptă, aceea e literatură bună, indiferent de gen.

Așa că vă anunț oficial, ne vedem cu autorul Jo Nesbø la Brașov pe 9 mai.

Alo, provincia? Da, scuze, mai întâi e capitala. Sigur că mai întâi va avea loc întâlnire la București. Adică două. Cea de pe 7 mai are loc la librăria Humanitas Cișmigiu, ora 19, unde vor fi prezentate romanele apărute la editura Trei, iar pe 8 mai este lansarea romanului ”Macbeth”, parte a seriei Hogarth Shakespeare. 

Seria Hogarth Shakespeare propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către unii dintre cei mai bine cotaţi scriitori actuali, care le reimaginează pentru secolul XXI. Proiectul a fost demarat a fost demarat în 2015 în Marea Britanie, la 400 de ani de la moartea marelui Will şi preluat deja de edituri din peste 28 de ţări. În România, Proiectul Hogarth Shakespeare apare la editura Humanitas Fiction sub coordonarea editorului Denisei Comănescu, cu susţinerea British Council România.

Mai multe despre lansarea de pe 8 mai găsești în articolul despre eveniment. Reține, 8 mai, tot la librăria Humanitas de la Cișmigiu, ora 19. 

Pe 9 mai, la ora 18.30, Jo Nesbø va fi la librăria Șt.O.Iosif din Brașov, într-un dialog cu cititorii. Dacă ai chef să afli mai multe despre el și despre romanele lui, vino să ne vedem la Brașov. O să fie cu suspans. Și cu umor, omorul e doar în cărți și filme.