Titlul primului roman al seriei Julieta a iscat controverse de la bun început. Am primit mesaje prin care eram informată de existența parfumului de la prieteni care încă nu apucaseră să citească romanul și un bun amic încă mai îmi face cadou doar acest parfum. Povestea parfumului este și povestea titlului, așa cum o spune Gabriel în capitolul lui din roman (Julieta avea un pistol, 2014, Editura Tritonic).

Un prieten mi-a făcut recent un compliment frumos. Mi-a zis că și Joker în The Dark Knight avea mai multe variante de poveste despre el pe care le spunea interlocutorilor funcție de ce avea el chef. N-o fi Julieta Joker, dar povești are destule.

”Întotdeauna vom avea Verona. De fiecare dată când era greu, când nu puteam fi alături de ea, atunci când ea plângea sau când eu eram trist, obișnuiam să ne consolăm cu asta. Că a fost odată o poveste frumoasă la Verona, acolo unde a început totul. Deși martie, era cumplit de frig. Ea a vrut să meargă la conferință și pentru cumpărături la Milano iar eu am vrut să fiu cu ea timp de două zile și un weekend. Pentru că ne-am hotărât să vedem și Veneția, dacă tot eram acolo. O aveam, în sfârșit, numai pentru mine și știam că e șansa mea să îi mărturisesc tot. Era foarte frig. Fusese rece și în aeroport, chiar și în avion. Taxiul de lux pe care îl luasem avea tapițerie din piele și am tresărit când s-a cuibărit lângă mine.

– Mi-e cumplit de frig, Gabi. Pot sta mai aproape de tine?

– Sigur că da. Mă înnebunește parfumul tău. Ce e?

Juliette Has a Gun, Vengeance Extreme.

– Ce-i chestia asta atât de complicată pentru un nume de parfum?

Juliette Has a Gun e numele casei de parfumuri și Vengeance Extreme este numele parfumului. Are și o poveste foarte frumoasă. Vrei să ți-o spun?

– Bineînțeles, m-ai făcut curios.

– Romano Ricci este creatorul. Pe când el era ucenic la fabrica Ricci, casa de modă și de parfumuri, a cunoscut-o pe Juliette Armani, ceva rudă cu celebrul creator. Tinerii aveau în jur de douăzeci de ani. Familiile lor erau, evident, împotriva legăturii dintre ei și le-au interzis să se mai vadă. Când au închis-o în casă pe Juliette și nu i-au mai dat voie să iasă să se vadă cu tânărul Romano, ea i-a amenințat cu un pistol. Le-a spus că se omoară dacă nu o lasă să se căsătorească cu el. Bunicul ei nu a fost impresionat, nu a crezut-o și ea și-a zburat creierii.

– Nu pot să cred așa ceva!

– Bravo, pentru că nici nu e adevărat. Ea era mult mai puternică de atât.

– Și atunci? Ce s-a întâmplat?

– Juliette s-a dus la bătrânul Armani și i-a pus pistolul la tâmplă și l-a forțat să îi scrie un cec. Au încasat banii și au vrut să plece la Paris să deschidă acolo o casă de modă.

– Și? Haide, spune, nu mă mai ține atâta în suspansul acesta.

– Ea a murit într-un accident de mașină în timp ce se îndrepta către aeroport. El a conceput parfumurile ca să îi aducă aminte de ea pentru totdeauna.

– Nu-i adevărat!

– Nu-i adevărat, așa e. Ea l-a amenințat pe bătrânul Armani care nu s-a lăsat intimidat și a trimis-o la culcare pentru că se uita la prea multe filme.

– Râzi de mine. Nici asta nu-i adevărat.

– Așa e, Armani i-a spus că scenariul ei e foarte departe de povestea lui Shakespeare și că ar face bine să citească piesa în original.

– Hai, te rog, spune-mi adevărul.

– Juliette a obținut binecuvântarea familiei ei, dar a fost foarte dezamăgită de Romano, care a fost foarte speriat când l-au amenințat ai lui că îl vor dezmoșteni, așa că s-a dus și a vrut să-l împuște pentru că el nu s-a ridicat împotriva familiei Ricci. După ce l-a văzut făcând pe el de frică, a râs de el și a plecat la Paris cu un tânăr american pe care l-a cunoscut la Roma și care habar nu avea de Romeo și Julieta.

– Te rog, nu mai inventa și spune-mi povestea.

– Bine, ce plictisitor, oricare din variantele astea ar fi putut fi adevărată, de ce vrei altceva?

– Pentru că vreau să știu de unde așa un nume pentru un parfum.

– Tânărul Romano Ricci s-a gândit că Julieta din zilele noastre s-ar descurca mai bine decât cea din piesă și i-a pus la dispoziție un pistol. El face elogiul femeii puternice, indiferent de vârstă. Dacă stăm mai bine să ne gândim, și Julieta originală a dat dovadă de inițiativă, a creat o situație salvatoare, doar că nu a apucat să transmită corect informația lui Romeo.

– Ești cinică.

– Sunt modernă.

Și a râs, cum făcea de obicei.

– Vrei să mergem să vedem casa Julietei?

– Cu pistol sau fără?

– Ana, sigur, tu ia-ți pistolul.

– Nu-mi mai trebuie, eu am parfumul, Romano Ricci spune că asta e o armă foarte puternică.”

Photo: Juliette Has a Gun, Not a Perfume