Și mie mi se întâmplă să mă satur de mine cea înțeleaptă și să mai fac câte o pauză. Să trec de la articolele pline de învățăminte la unele mai superficiale, că o luăm razna dacă ne luăm tot timpul în serios.

Așa că înainte de a aborda teme importante cum ar fi parteneri narcisici, relații disfuncționale sau dependența de dramă, vreau să vă spun câteva lucruri despre utilitate. Când o bună prietenă foarte tânără urma să se căsătorească în urmă cu niște ani, tocmai pentru că era îndrăgostită până peste cap, i-am zis că o relație bună se recunoaște atunci când este ușoară și că, până la urmă, se rezumă și la cine duce gunoiul și cine cumpără pâine. Recunosc, o exprimare extrem de superficială despre responsabilități, sprijin și realitate în cadrul unei legături casnice.

Sigur că sunt multe articole pe tema disfuncționalităților noastre pe care e minunat să le citim, să ne gândim unde greșim și noi și să punem în practică. Doar că azi, pentru că un bun amic m-a ajutat să dau zăpada de pe mașină la prima oră, o să mă refer la lucrurile la care sunt – cu adevărat – utili bărbații. Râzând în timp ce curățam mașina, el mi-a zis că ar trebui să fac aceeași listă și pentru femei, ceea ce voi face în articolul următor. Primesc sugestii.

Normal că toate cele care vor fi trecute pe lista de mai jos sunt chestii pe care le facem și noi, femeile, cu expresia aceea de luptătoare pe față și care se citește ”pot și singură”. Normal că putem, nu despre asta e vorba, dar când spunem asta ne încruntăm și nu face bine la riduri. Așa că, prima concluzie e că prezența unui bărbat în viața noastră păstrează tenul mai mult timp tânăr. Mai puține riduri, înseamnă chiar economie la buget, mai puține creme și mai puțin costisitoare. Să revenim, c-am sărit deja la concluzii.

 

 

1. să dea zăpada din fața casei

Anul trecut doar am răcit, acum doi ani am făcut pneumonie. Nu-i bine. Un bărbat dă zăpada mai repede, mai bine și nu uită niciodată să o dea și din fața garajului. Că eu asta am făcut. Am curățat mai întâi scările casei, apoi trotuarul și am intrat în casă uitând de garaj. Transpirată, m-am întors afară. Ș-am răcit.

Concluzie: prezența unui bărbat te menține sănătoasă

 

2. să curețe mașina de zăpadă

E posibil ca bărbații să-și dovedească utilitatea în special iarna. Ei sunt puternici, nu au probleme atât de mari ca noi cu temperaturi scăzute, au mai multă forță și de aceea pot deszăpezi mai bine mașina. Sigur că și o aplicație de pornit mașina din casă ajută …

Concluzie: cu cât e mai rea vremea, cu atât mai utilă este prezența unui bărbat. Afară, nu neapărat în casă

 

3. să schimbe cauciucurile la mașină

Fie vară, fie iarnă, dacă nu am descoperit încă hotelul de cauciucuri, pentru noi este o mare provocare să cărăm patru ”roți” – că noi așa le zicem – de unde le-am pus, să le urcăm în portbagaj, fără să ni le scăpăm pe picioare de mai multe ori și fără să ne murdărim. Și pentru că nouă iarna nu ne place, mereu ne ia prin surprindere!

 

4. să ducă mașina la service

De câte ori ați fost la service și ați fost în stare să explicați ce se întâmplă cu mașina? Să vă duceți direct cu diagnosticul? Să folosiți expresii complicate pe care nu sunt în stare să le scriu, că nu le-am ținut minte. Să folosiți bieletă, ambreiaj, chiulasă în contextul potrivit … Hmm?

Concluzie: bărbații sunt șoferi mai buni

Chiar dacă este o generalizare condamnabilă, mi-o asum. Nu-mi place să conduc, aș vrea să am șofer când mă fac mare sau să se introducă odată mașinile autonome. Cred că orice aș face în loc să fiu la volan este mai util: să vorbesc, să scriu, să citesc. E adevărat că-mi vin idei bune, ca atunci când fac orice activitate detestabilă, e bine de ținut minte că Agatha Christie gândea crimele când spăla vasele.

 

5. să parcheze sau să gareze mașina

Mi s-a întâmplat de mai multe ori să rog un bărbat să se ocupe de mașina mea într-o parcare. S-o bage sau s-o scoată. Mașina. De fiecare dată am făcut asta cu zâmbetul pe buze și n-am fost ofensată de mila care i se citea în priviri domnului respectiv. Mila că nu-i bărbatu-meu cu mine și nu că nu sunt în stare, pentru că, nu-i așa?, oricine știe că femeile sunt catastrofe la parcat. Îmi place la nebunie la unele hoteluri unde las mașina chiar la intrare și mă duc la recepție și predau cheia. E o nebunie! Cineva – sigur că un bărbat – ia cheile și duce mașina undeva la loc sigur. Și se mai poate întâmpla la unele spălătorii auto la fel. Și acolo îmi place.

Concluzie: bărbații sunt foarte buni la băgat și scos mașinile din parcare

 

6. să care cumpărăturile de la mașină în casă

În special apa minerală. Baxurile. La recomandarea unui bărbat fie leneș, fie suferind cu spatele, nu mă pot pronunța, am încercat varianta unei căni Brita cu filtrare. Până la urmă nu mi-a mai plăcut gustul și-mi fac curaj să o arunc.

Concluzie: sunt mai utili bărbații fără discopatii lombare

 

7. să repare diverse

Sigur că știu să bat un cui, să schimb un bec, să montez mici chestii prin casă, doar că mi se întâmplă frecvent să mă accidentez. Mi-am fisurat coastele de două ori din cauza unor treburi casnice. Prima dată m-am urcat pe un raft care s-a rupt și am căzut pe marginea ascuțită a unui dulap și a doua oară am căzut în curte. Statutul de #clumsydiva l-am obținut pe merit, nu e ca și când mi-aș aroga un titlu care nu mi se cuvine.

Concluzie: bărbații combat accidentele domestice

 

8. să poarte o conversație cu instalatorul/electricianul/ constructorul

Pot fi situații mai complicate decât cele enumerate mai sus, în care este necesară intervenția unui specialist și noi avem dificultăți. Noi nu vorbim aceeași limbă. Noi nu știm decât că ceva nu mai funcționează, nici vorbă să putem discuta ore cu meșterul despre motivele posibile și imposibile pentru care diferite obiecte nu mai funcționează sau necesită reparații. Și suntem sensibile, n-avem cum să ducem disprețul acestora când se văd nevoiți să se înțeleagă cu o femeie.

Concluzie: bărbații vorbesc mai multe limbi străine decât femeile

 

9. să încheie o rochie la spate

Cred că v-ați dat seama deja că am o constituție mai firavă și aproape că am înghețat când m-am dus până la birou cu rochia descheiată la spate pentru că nu avea cine să mă ajute. Dacă aveți de gând să-mi recomandați clipul cu agrafa și elasticul agățate de fermoarul rochiei, mulțumesc, p-acela îl știu, dar rochiile mele au niște nasturi mici la spate. Și mulți rău. Comentând cândva despre utilitatea unui bărbat în această situație mi s-a zis că aș fi putut întârzia la birou dacă l-aș fi rugat pe el. Pfff, se poate trăi și cu asta, rochiile respective le port rar.

Concluzie: bărbații contribuie la îmbunătățirea garderobei

 

10. să se ducă la farmacie în miez de noapte

Dacă tot am menționat accidentele domestice, un bărbat este minunat când pleacă în toiul nopții să aducă medicamente. Chiar dacă a sunat de trei ori că a uitat ce trebuie să cumpere.

Concluzie: bărbații salvează vieți

Bine, știți deja despre mine că folosesc expresii exagerate. E defectul meu să o dau artistic și exemplele să fie ”plastice”.

Disclaimer: în conceperea articolului nu au fost răniți bărbați și nici nu au fost folosiți în testele de laborator, de unde și posibilitatea de apariție a unor efecte adverse pe care nu le pot prevedea. Din statisticile obținute pentru materialele pe care le public, bărbații reprezintă 25% dintre cititori. Orice comentarii nepotrivite le voi considera nerelevante și vor fi considerate furie nejustificată din partea unei minorități.