A observat schimbarea treptat. Mai întâi l-a văzut că slăbește. Apoi el a început să meargă la sală. Garderoba și-a îmbunătățit-o radical în mai puțin de șase luni. Doar n-a știut cum o cheamă, în rest și-a dat seama de tot.

 

Căzuseră de acord să se despartă când se vor întoarce din călătorie. Austria, Franța, Germania, ziua cu trenul și seara prin tot felul de orașe și orășele. Deși se înțelegeau minunat, după zece ani petrecuți împreună, relația lor devenise un fel de rutină plictisitoare. Unul dintre cele mai supărătoare lucruri la el era modul în care folosea furculița, zdrăngănind prin farfurie, adunând mâncarea din mai multe mișcări într-un singur loc ca abia apoi să o bage în gură. Și modul în care lovea periuța de dinți de chiuvetă. Mai ales seara, dimineața se grăbea, de obicei.

 

S-a hotărât să-l ucidă pentru simplul fapt că a negat. A făcut-o exagerată, geloasă, obsedată, egoistă. Când au ajuns cu trenul din România, și-a dat seama că era momentul perfect. L-a rugat să deschidă ușa vagonului ca să fumeze, s-au așezat amândoi pe treptele de metal și au avut o ultimă conversație aproape amicală. Apoi ea s-a ridicat, i-a pus mai întâi o mână ușor pe umăr, ca și când l-ar fi mângâiat, apoi s-a dat un pas înapoi, s-a proptit cu un picior în spatele celuilalt și, cu amândouă mâinile, l-a împins brusc. Așa cum bănuise, el a ajuns imediat sub roțile trenului. A tras apoi semnalul de alarmă și a început să țipe.