”Cum a fost anul tău?”

”Plin, intens, bun și fooooaarte obositor.”

Cam așa sună toate răspunsurile la întrebarea de mai sus. Cei mai mulți dintre cei cu care am vorbit erau lipsiți de vlagă și-și trăgeau parcă ultima suflare. Mă includ în categorie.

Stăm cu toți în așteptare, privind cu speranță, de parcă odată cu noaptea care va pune capăt oficial anului 2017 vom intra într-un nou viitor. E momentul în care ne facem planuri despre cum ne vom schimba începând cu 3 ianuarie: vom slăbi, vom merge la sală, vom fuma mai puțin, vom mânca mai puțin, vom citi mai mult, ne vom distra mai bine, ne vom odihni ma mult.

Am avut un an plin, intens, bun și foarte obositor. Am dus la capăt multe proiecte frumoase. Am conceput și ținut seminare. Am avut sesiuni individuale de coaching cu clienți care au ajuns la rezultate extraordinare cu ei. Am terminat seria Julieta. A fost pentru prima dată când am reușit să public un roman în doar un an de la lansarea precedentului. Am scris 35 de povestiri scurte. Am avut întâlniri cu cititorii în mai multe orașe și lansări ale noului roman atât la Brașov cât și la București. Am călătorit și am avut vacanțe minunate. Am reușit să iau ca atare lucrurile care se întâmplă și să nu le mai iau personal. M-am concentrat pe acțiunile mele, strict pe ceea ce pot eu schimba sau influența. Pe oamenii care au apărut și au dispărut din viața mea i-am lăsat să vină și să plece și n-am luat nimic personal. Am mai învățat câte ceva, am dat mai departe câte ceva.

Am eșuat în a-mi evalua corect resursele și am exagerat – ca de obicei – în a-mi împinge limitele încă puțin, încă un proiect, încă o pagină, încă un articol … Nu toate povestirile scurte au titlu, așa cum aș fi vrut. N-am ajuns în toate orașele în care am vrut să mă întâlnesc cu cititorii mei. Am refuzat clienți și n-am reușit să fac seminare deschise.

Înainte de orice listă pentru viitor, e de preferat să ne concentrăm pe realizările pe care le-am avut în anul ce-a trecut și să vedem ce am făcut bine și care sunt învățămintele pe care le putem trage din ceea ce am făcut mai puțin bine.

Exercițiul necesită timp de introspecție. Ar putea dura chiar o oră. Ai vrea să-ți dăruiești o oră din timpul tău? Ia o foaie și notează întrebările și răspunsurile. Scrie fără să-ți propui să arăți și altcuiva lista, e doar pentru tine, nu te vede nimeni. Gândește-te că poți să o ascunzi după ce termini. Păstreaz-o undeva și poți să o verifici după un an. Gata?

Care sunt realizările pe care le-ai avut în 2017?

1. Care sunt lucrurile pe care le-ai reușit și sunt vizibile din exterior?
– în legătură cu profesia/meseria/cariera: o promovare, un alt job, o mărire de salariu
– în legătură cu achizițiile tale: o casă, o mașină, obiecte noi, obiecte frumoase
– în legătură cu dezvoltarea ta: un curs, o diplomă, o abilitate, o competență
2. Care sunt lucrurile pe care le-ai făcut pentru tine?
– în legătură cu condiția ta fizică și sănătatea ta: greutate, regim alimentar, antrenament, odihnă, relaxare
– în legătură cu dezvoltarea ta: citit, învățat, gândit
3. Care sunt lucrurile pe care le-ai făcut pentru cei din jur: ce-ai dăruit, ce-ai creat, care e impactul tău în lume?

Ce anume ai făcut pentru a le obține?
Cum anume ai muncit? Te-ai implicat mai mult? Ai dat mai mult? Ai dat la timp?
Ce anume ai făcut pentru a te recompensa? Cum ai trăit bucuria realizărilor tale?
Cum anume ai simțit bucuria ta când ai dăruit și cum s-a simțit recunoștința celor din jurul tău?

Care sunt lucrurile pe care le-ai făcut bine în 2017 și vrei să le faci și în 2018?
Cu privire la contribuția și impactul tău?
Cu privire la implicarea ta?
Cu privire la dezvoltarea ta?
Ce anume ai vrea să faci mai bine în 2018 pentru tine și pentru ceilalți?

Care sunt acțiunile concrete pe care ți le propui?

Putem vorbi de obiective, dar ele sunt mult mai îndepărtate. Trebuie să-ți definești exact cum anume vei proceda ca să poți obține ce-ți propui. Mereu SMART: Specific, Măsurabil, posibil de Atins sau realizabil, Realist și definit în Timp.
Să luăm un exemplu. Să zicem că vrei să slăbești 3 kilograme în primele trei luni. Acesta este un obiectiv și nu o acțiune concretă, așa că va trebui să definești pentru tine cum anume vei face asta. De exemplu: vei mânca ultima masă la 7 seara, cel târziu, și vei avea grijă la cantitatea de dulciuri și de pâine pe care o vei îngurgita zilnic. Vei face excese ocazional și nu te vei simți vinovat/ă, pentru că vei reduce consumul în zilele următoare. Vei merge la sala de sport de două ori pe săptămână (dacă este realist).

După ce ai reușit să scrii acțiunile concrete, trece în dreptul fiecăreia o cifră de la 1 la 10, unde 10 reprezintă că vei face cu siguranță lucrul respectiv și 1 fiind o șansă minimă. Acesta este testul realismului. Suntem deseori mult prea optimiști în ceea ce privește acțiunile noastre viitoare. Verifică dacă nu cumva ai făcut asta în stabilirea acțiunilor. Dacă ai dat un 5 mersului la sală de două ori pe săptămână, poate că e mai cinstit să spui că vei merge doar o dată.

Ia-le pe rând pe fiecare, pentru fiecare dintre obiectivele și acțiunile pe care ți le propui. După cum am declarat de la început, poate că-ți va lua o oră. Dacă ți se pare greu să-ți dai o oră din timpul tău ca să te analizezi și să-ți stabilești un plan de acțiune, de ce crezi că vei reuși să te ții de vreun program sau de niște obiective?

Toate realizările pe care ți le-ai trecut în revistă și toate acțiunile bune pe care le-ai făcut în 2017 sunt pentru a-ți da seama de ceea ce funcționează și de ceea ce ai putea face mai bine. Sunt niște ancore bune, tocmai ca să nu ți se pară atât de greu ceea ce vrei și ca să poți planifica realist și concret.

Fii blând/ă cu tine, gândește-te lucruri simple și fără să pui presiune prea mare pe tine.
Observă-ți reacția când scrii ceva și fii realist/ă când notezi șansa de a trece la acțiune.
Dacă lucrurile pe care le treci pe listă sunt improbabile, elimină-le fără să eziți. Ce rost are să te amăgești? Doar ca să fii dezamăgit/ă ulterior?

Scrie doar lucrurile care sunt în controlul tău. Dacă vrei un job nou, scrie despre ce vei face tu pentru asta. Ce și unde vei căuta, cum anume te poți pregăti. Dacă vrei o promovare, scrie despre cum vei munci mai mult și mai bine. Dacă vrei să înveți lucruri noi, scrie despre cum îți vei face timp pentru asta: când anume și ce anume vei face.

Dacă ți-e greu să faci tot exercițiul ăsta, dă-ți voie să-l amâni pentru când vei putea. Poate peste o zi, peste o săptămână sau poate peste o lună. Dacă ai nevoie de ajutor, cere-l. Fă-l împreună cu cineva. Orice ai face, fii onest/ă cu tine. Refuză să te păcălești, refuză să te condiționezi. Cele mai multe pedepse, noi ni le dăm.

Orice ai alege să faci, asumă-ți alegerea. E și asta un exercițiu.

Să avem un an bun, așa cum ni-l dorim!

Later edit

Fotografia este de astă-vară din Danemarca. Abia după ce am publicat articolul am văzut că e ușor strâmbă. Mi-am înfrânat impulsul de a o corecta. E și ăsta tot un exercițiu. M-am consolat că pilonii sunt perfect perpendiculari și că e un oarecare echilibru.