Am postat ieri despre romanele care m-au atins și acum vă împărtășesc și lista mea de cărți de dezvoltare personală, așa cum au fost ele prezentate în două numere din revista HR Manager pe care le găsiți aici și aici: .

Trecem prin viata manati de dorinta de a deveni cea mai buna versiune a noastra, iar calitatea cea mai importanta de care avem nevoie este curiozitatea de a afla cat mai multe despre acele lucruri care ne intereseaza cu adevarat si care ne ajuta sa ne dezvoltam intregul potential. Atunci cand Steve Jobs a transmis absolventilor de la Stanford  indemnul  „Stay hungry, stay foolish!” se referea tocmai la capacitatea de a fi curios si de a-ti trai viata dincolo de percepte false sau valori superficiale.

Sigur ca fiecare are libertatea de a decide ce este mai important si ce conteaza mai mult, insa indiferent de prioritati, curiozitatea isi poate gasi raspunsurile in paginile cartilor… iar anumite carti au potentialul de a hrani orice minte (si orice suflet).

Si atunci, care ar fi acele „lecturi obligatorii” pentru dobandirea cunostintelor necesare bunei functionari in viata profesionala? Raspunsul se va contura atat in cuvintele ce urmeaza, iata lista de lecturi pe care eu o consider obligatorie, in ordinea in care cred ca ar trebui citite:

1. Continui sa recomand Eficienta in 7 trepte a lui Stephen Covey oricui imi cere un „manual” de management, pentru ca eu consider ca atata vreme cat ai principii corecte, te poti descurca cu orice. Este un fel de lectura indispensabila in calatoria dezvoltarii personale. Am rasfoit-o de mai multe ori, in diferite momente, si de fiecare data am gasit-o actuala. De fiecare data o validam functie de ceea ce devenisem eu la momentul respectiv.
Inca din deschiderea cartii, Covey ataca tema principiilor si valorilor personale, insistand asupra faptului ca numai daca ne concentram actiunile pe ceea ce alegem sa fim cu adevarat putem ajunge la reusita personala. Covey vorbeste despre comunicare in cuvinte clare si cu exemple concrete. Cele 7 trepte pe care le parcurgem au la baza alegerea proprie pentru ceea ce dorim sa devenim cu adevarat.

2. Dupa deprinderea principiilor de actiune mai ales in sfera personala, abilitatea comunicarii cu ceilalti poate avea ca sursa Cum sa scriem bine de William Zinsser. Cat de simplu ar fi atat pentru noi, cat si pentru cei din jur daca mesajele scrise ar contine doar cuvintele si expresiile necesare si daca am putea elimina toate formularile golite de continut! William Zinsser a publicat „Cum sa scriem bine” pentru prima data in 1976 si a continuat sa o revizuiasca si sa o rescrie pe parcursul celor sase editii, adaugand elemente esentiale functie de noile tehnologii, tendinte sau cuvinte. Cu toate ca au trecut mai bine de 30 de ani de la prima editie, principiile de scriere au ramas aceleasi. Chiar daca initial a fost conceputa in special pentru cei care ar fi urmat o cariera in jurnalism sau in literatura, cea mai mare parte a cartii este potrivita pentru oricine are mult de scris, adica pentru oricare dintre noi.

3. Principiile care tin de simplitatea stilului sunt valabile si pentru comunicarea verbala. Frica de a vorbi in fata unei multimi este printre cele mai mari temeri ale unui individ. Cum sa vorbim in public, scrisa de Dale Carnegie, este chiar mai veche decat „Cum sa scriem bine”. De ce un manual atat de vechi despre vorbitul in public? Pentru ca eu gasesc ghidul lui Dale Carnegie extrem de clar si de simplu. Exemplele sunt foarte bune, situatiile clare, iar modul in care autorul ne insoteste este plin de intelegere si gratie. Imbunatatirea exprimarii este o dovada de respect fata de sine, nu numai fata de cei carora va adresati.

4. Exista nenumarate manuale de management, fiecare dintre ele venind cu o intelegere superioara a actului de conducere, cu principii si unelte proprii, dar Manager contra curentului de Markus Buckingham si Curt Coffman insista pe faptul ca succesul se obtine cu ajutorul oamenilor dintr-o organizatie si pe importanta modului de interactiune in crearea diferentelor. Volumul are la baza un studiu Gallup, derulat pe parcursul a 25 de ani, care „da glas unui milion de angajati si optzeci de mii de manageri” si care a reusit sa stabileasca cele mai puternice 12 intrebari care masoara elementele esentiale pentru a atrage si motiva cei mai talentati dintre angajati:

 1. Stiu ce se asteapta de la mine la locul de munca.
 2. Am toate materialele si echipamentul care imi permit sa-mi desfasor munca in ordine / cum trebuie.
 3. La locul de munca am posibilitatea sa fac zilnic tot ceea ce stiu mai bine.
 4. In ultimele sapte zile am fost laudat sau apreciat pentru un lucru bine facut.
 5. Supervizorul sau altcineva de la serviciu pare sa tina la mine ca persoana.
 6. Exista cineva la serviciu care imi incurajeaza dezvoltarea.
 7. La munca, mi se pare ca se tine cont de parerile mele.
 8. Misiunea sau scopul companiei la care lucrez ma fac sa cred ca rolul meu / munca mea este important/a.
 9. Asociatii sau colegii mei angajati sunt devotati sa faca o treaba de calitate.
 10. La serviciu am un prieten foarte bun.
 11. In ultimele sase luni, cineva de la serviciu a vorbit cu mine in privinta progresului meu.
 12. In ultimul an, am avut posibilitatea sa invat si sa avansez la serviciu.

Afirmatiile sunt foarte puternice si au fost folosite superlative. Dar nimic nu este la voia intamplarii – au fost formulate astfel in mod intentionat, pentru a se putea realiza diferentele. „Manager contra curentului” este o pledoarie pentru implicarea personala si asumarea rezultatelor impreuna cu colegii vostri. Intr-un articol publicat recent in editia online a revistei HR Manager, am formulat cele 12 afirmatii din punct de vedere al managerului care alege singur modul in care se comporta cu subordonatii, indiferent de care sunt raspunsurile lui atunci cand le formuleaza ca angajat. Oricum ati fi tratati, este alegerea voastra cum ii tratati pe cei cu care lucrati.

5. Niels Bohr spunea ca „fiecare dificultate, oricat de mare, poarta in sine propria solutie. Noi suntem cei care trebuie sa ne fortam sa ne schimbam gandirea pentru a o gasi.”  Si pentru ca nu putem sa gandim o solutie folosind aceeasi paradigma pe care am folosit-o pentru problema, recomand Gandirea laterala a lui Eduard de Bono.  In acest volum sunt cateva exercitii pe cat de simple, pe atat de puternice, care va vor ajuta sa largiti cadrul prin care priviti o situatie.  Gandirea laterala are de-a face cu generarea de idei noi, cu spargerea barierelor si limitelor in abordarea rezolvarii unei probleme si, implicit, cu creativitatea.

6. Urmatoarea lectura din lista, in stransa legatura cu abordarea lui Eduard de Bono, este Cercul inovatiei: drumurile batatorite nu duc spre succes, de Tom Peters. Daca de Bono ne ofera un instrument prin care sa stimulam creativitatea, Tom Peters ne da un motiv foarte puternic pentru a fi creativi: lumea asa cum o stim noi este pe cale de disparitie si cei care vor supravietui vor fi aceia care vor reusi sa se diferentieze. Afacerile de succes vor fi cele care vor avea ceva diferit, nou, ceva care va face diferenta.

Iar cartea lui Peters este un fel de alarma pentru cei care sunt pregatiti sa auda sunetul ei. Ceilalti dorm sau sunt morti de ceva timp, atat de morti incat nici nu isi dau seama. Afacerile le merg din ce in ce mai prost, asteapta doar sa „treaca de criza”. Doar cei care au inteles ca aceasta este noua normalitate si se concentreaza pe ceea ce vor face in viitor, vor avea succes. Iar cel mai potrivit moment este ACUM, pentru ca „daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu il asteapta.” (Woody Allen).

7. Sa ne intoarcem din nou la ceea ce puteti face pentru succes, atat al dumneavoastra, cat si al celor cu si pentru care lucrati. Puteti incerca Seth Godin cu Esti de neinlocuit? (traducerea titlului original Linchpin: Are You Indispensable?). Data fiind trecerea de la procese standardizate de productie la o alta abordare a muncii, impactul personal al individului este mult mai important. Individul de la linie era extrem de usor de inlocuit de un altul. Godin va va ajuta sa intelegeti ce inseamna noua lume a muncii si cum au loc transformarile.

Veti citi despre  alegerea personala de a contribui, de a aduce plus-valoare, de a trai in mod unic, de a fi de neinlocuit. Companiile care vor reusi, care vor avea cu adevarat succes, vor fi acelea care ii vor strange in jurul lor pe cei de neinlocuit, care, la randul lor, vor considera ca lucreaza pentru o companie de neinlocuit. Linchpin este o carte brutal de sincera, care arunca in joc adevaruri de care cititorul nu se poate ascunde. Seth Godin insista pe alegerea personala pe care fiecare o are de facut pentru a-si descoperi potentialul maxim.

8. Oarecum cu acelasi lucru va veti confrunta si in A 8-a treapta a intelepciunii. De la eficienta la maretie, in careStephen Covey introduce „maretia” ca fiind opusul mediocritatii si faptul ca diferenta este tocmai alegerea personala. „A 8-a deprindere va insufla o mentalitate si un set de abilitati care va permite sa puneti mereu in valoare potentialul oamenilor”, spune Covey. Pornind de la misiunea si semnificatia personala veti putea afla cum sa va puneti amprenta asupra celor din jurul vostru si cum sa cresteti odata cu cei alaturi de care lucrati.

Nicicand comunicarea intre oameni nu a fost mai importanta, deoarece provocarea cea mai mare este data de inter-conectivitate. Modul de comunicare de la unul catre multi s-a transformat in comunicarea multora catre multi Adevarata experienta de comunicare presupune interactiune si este creata de oameni adevarati si autentici. Peter Drucker spunea: „O mare parte din ceea ce numim management consta in a impiedica oamenii sa lucreze”, iar lectura acestui volum va poate face sa va schimbati atitudinea. In cazul in care doriti.

9. Acceptiunea pe care o aveti fata de economie si politica va va fi zguduita daca veti parcurge urmatoarele doua lecturi: Lebada Neagra si Antifragile de Nassim Taleb.  Ne aflam in ceea ce specialistii numesc ERA INFORMATIEI. Totul depinde in acest moment de corectitudinea informatiilor detinute si de viteza de reactie la aceste informatii: despre trecut, despre prezent si despre viitor. Lumea este intr-o continua schimbare, iar viteza schimbarii este din ce in ce mai mare. Aceasta este provocarea. Maxima lui Heraclit – „Schimbarea este singura constanta” este si acum valabila. Sunt extrem de importante atat viteza de navigare in aceasta lume, cat si criteriile dupa care se alcatuieste „harta”. In cazul in care ruta – si prin asta intelegem strategia – se bazeaza pe scenarii rezultate doar din prelucrarea informatiilor cu privire la evenimente trecute sau cunoscute, putem avea complicatii pe parcursul croazierei.

Pentru a avea o viziune completa trebuie sa ne largim perspectiva si sa lucram cu informatii din viitor. Exista fenomene rare, cu efecte extreme, care pot afecta grav conditia in cazul in care sistemul nu este pregatit sa le faca fata.  Astfel de evenimente sunt cele de tipul black swan, fenomenul descris de Nassim Taleb in cartea cu acelasi nume, aparuta in 2004, revizuita si republicata in 2010. Fenomenul black swan este denumit astfel pornind de la faptul ca, pana la descoperirea in Australia, in jurul anului 1670, a unei lebede negre, toata lumea europeana considera ca lebedele nu pot fi decat albe si ca lebada neagra nu exista.

Un fenomen black swan are urmatoarele caracteristici:
– exceptie;
– impact extrem;
– predictibilitate retrospectiva.

Black swan este doar o metafora pentru a descrie un fenomen/eveniment neasteptat – atentie,  doar pentru observator –  cu un impact major si care, dupa ce se intampla, devine probabil si posibil. Exemple: computerul personal, internetul, retelele sociale sau 9/11, criza financiara.  Surpriza fata de eveniment este doar a observatorului direct, a celui implicat. Taleb face o analogie foarte buna a ceea ce este un eveniment black swanpentru un curcan sacrificat de Craciun: surpriza este doar a lui, pe cand macelarul stia tot timpul ce urma sa se intample. Un sistem devine capabil sa supravietuiasca sau sa se dezvolte doar daca este capabil sa faca fata atat scenariilor posibile, celor probabile, dar si celor care par imposibil de prevazut.

„Black Swan” continua cu  „Antifragile”  in 2012. Nassim Taleb demonstreaza ca antonimul cuvantului „fragil” nu este „robust”, ci „antifragil”, adica ceva ce beneficiaza de pe urma socului. Aversiunea fata de incertitudine si nesiguranta este foarte mare si incercam sa ne protejam facand predictii in cadrul de referinta unde datele sunt cunoscute. Dar asta nu inseamna evolutie, este stagnare intr-o zona de confort unde aparitia unui fenomen de impact va provoca efecte devastatoare. Toate sistemele naturale sunt antifragile, asa a functionat selectia speciilor pe parcursul evolutiei, dar ceea ce se intampla in prezent este extrem de fragil: economia, sanatatea individuala si colectiva, politica, educatia.

10.  Ultimele doua volume pe care eu le consider esentiale si pe care le-am unit cumva sub aceeasi umbrela se ocupa de adevar. Prima este Adevarul (cinstit) despre necinste in care Dan Ariely, profesor de economie comportamentala la Universitatea Duke, explica foarte simplu si cinstit cum functioneaza lipsa de onestitate si care sunt motivele si mecanismele ei. Desi aparent totul ar trebui sa fie un calcul in care sa fie analizate costurile si beneficiile, mecanismele sunt mult mai complicate. Cartea lui Ariely descrie fortele care ii determina pe oameni sa actioneze necinstit si cum si ce se poate face ca oamenii sa triseze mai putin.

Cea de-a doua carte despre adevar Radical Honesty, de Brad Blanton. Extrem de violent in limbaj si provocator pana la durere, Blanton face apologia adevarului ca singura varianta in care viata poate fi traita cu adevarat. Cei care ascund adevarul sau care mint sufera mai mult si sunt mult mai stresati decat ceilalti: „Noi toti mintim. Ne consuma. Este sursa principala a stresului. Minciuna ucide oamenii.

Cea mai mortala forma de minciuna este ascunderea de informatii fata de o persoana pentru ca avem impresia ca ar fi afectata.”  Sunt multi cei care se joaca de-a adevarul si minciuna. Cu cat jucati mai bine acest joc, cu atat mai greu va fi sa va maturizati cu adevarat si sa fiti propriul stapan al propriei vieti. Puteti sa va traiti propria viata sau puteti sa dati vina pe tot felul de circumstante exterioare. Asta nu va va face nici mai sanatosi si nici mai fericiti.

Lista de carti pe care am prezentat-o a fost limitata la titlurile pe care eu le consider a fi mai importante pentru a fi mai prezent, mai atent si mai implicat in propria viata. Sunt multe carti care contin o multime de informatii mai importante, aici sunt doar cateva dintre cele pe care eu le consider esentiale. Sper ca sunteti destul de curiosi!